Breng uw hond optijd!

Het trimmen van een hond hoort bij de vachtverzorging en is hierdoor dus geen luxe, maar gewoon nodig. De behandeling die nodig is hangt af van de vachtsoort en het ras. Onder het trimmen word wassen, knippen, scheren, plukken en ontwollen verstaan. 

Ontwollen en de bad blaas methode

Bij het ontwollen van de hond word een speciale methode toegepast namelijk de bad blaas methode. Bij de bad blaas methode word de hond in een speciale 'verharende honden shampoo' gezet en blijft hier ruim tien minuten goed in staan inweken. Op deze manier trekt de shampoo goed in de vacht. Na deze tien minuten word de hond in een verzorgende shampoo gewassen en daarna uitgespoeld en afgedroogd. Door middel van de waterblazer (krachtige föhn) word de loszittende en dode onderwol eruit geblazen en krijgt de hond weer een mooie, glanzende en goed verzorgde vacht.Deze methode kan herhaald  worden. Rassen die ontwolt kunnen worden zijn: Berner sennen, Husky's, Sint Bernards en soort gelijke vachten. 

Knippen

Honden die geknipt worden zijn niet verharende honden zoals de Poedel of Doodle's met krulvachten. Deze honden dienen voor een optimaal resultaat om de 6 tot 10 weken te komen.

Het knippen van de honden gebeurd met de rechte schaar, hierdoor krijg je bij de krulvachten een strak en zorgvuldig resultaat.

Effileren inkorten en scheren

Bij de wollige vachten zoals onder andere die van de Shih tzu, Boomer, Maltezer, Lhasa apso en de Pommeriaan word een enkele effileerschaar gebruikt. Tijdens het effileren word de hond op de gewenste lengte terug gezet. Vaak word bij Boomers en Shih tzu's in combinatie met het effileren de tonduese gebruikt op de gewenste lengte. Voor een optimaal resultaat dienen deze honden om de 6 tot 10 weken te komen. 

Effileren uitdunnen

Het effileren uitdunnen is iets heel anders als het inkorten. Bij het uitdunnen word een dubbele effileerschaar gebruikt. De hond word terug in model gebracht  en de vacht valt weer mooi langs het lichaam op. Uitdunnen word gedaan bij Spaniëls en Retrievers.

Plukken

Plukken word toegepast bij honden met een ruwharige vacht zoals onder andere de Teckel, Terriërs en Schnauzers. Plukken kan pas als de vacht plukrijp is en dus de dekharen helemaal rijp zijn, door dit eruit te plukken maak je ruimte voor de nieuwe gezonde dekharen. Mocht je de hond niet plukken kan dit jeuk en irritatie veroorzaken. Een plukhond dient twee keer per jaar gebracht te worden. Ook kun je kiezen voor een stripvacht, de hond word dan niet helemaal kort en loopt er zo altijd mooi bij dit dient vier maal per jaar te worden gedaan. 

Kortharige vachten

Kortharige vachten dienen ook zeker onderhoud te hebben. Mocht u hond veel verharen kan ook hierbij de bad blaas methode worden toegepast.

Let op borstel uw hond niet te vaak, want hoe meer u borsteld hoe harder je de vacht stimuleert te groeien en dus te verharen. 

Deel deze pagina